Sunday, November 20, 2011

Birthday Acik..Try Makaroni Bakar



hye u all,
semalam haku sambut birthday abang yang no3, acik.
sebenarnya birthday dia 17/11 tp we all 1 family bz so  tak ley nak kumpul la.
dengan volunteernya haku rancang nak wat makaroni bakar. *mood tengah rajin*
pe lagi kan pegi beli barang-barang la..makaroni dah memang tersedia dalam kabenet dapur thats why la nak wat makaroni bakar tuh huhu.
tuk pengetahuan u all orang bukan tau buat pun makaroni bakar nih, men ikut cita rasa sendiri ja haha.
tapi sebelum nak beli barang 2 ada la jugak search kat tnet.

bahan-bahan:
makaroni 
daging cincang
telur *lagi banyak lagi sedap*
rempah kari
bawang *tuk menumis*
susu cair
keju parut
oregano
sosej
air
minyak/garam/gula

sukatan tak ada ikut korang la, lau banyak makaroni tu banyak la bahan yang lain tuh okeh.

cara-cara:
1. makaroni tu kena la rebuh dulu & tos kan.
2. tumis bawang & rempah kari sampai naik bau.
3. masuk daging & gaul rata sampai masak
4. masuk susu cair, garam, gula secukup rasa.
5. masuk makaroni & air sikit *nak buh oregano time ni pun boley*
6. dah siap masak, masukkan dalam bekas untuk bakar.
7. tuangkan telur & tabur keju & oregano & sosej d atas makaroni tadi.
8. bakar dengan suhu 180 (45minit) *ikut jugak la lau makaroni sikit so cepat la masak*

yang no 5 tu, kalau u all tak nak masuk kan makaroni pun tak pa.
u all boley buat macam u all nak buat piza tu, buh makaroni dalam bekas bakar & tuangkan bahan yang u all tumis tadi. tapi bagi haku la lau gaul sekali baru la terasa semua.

ni yang haku buat..haa jangan gelak erk, cepuk kang. biasa lah baru belajar huhu 


sebelum bakar




selepas bakar

selamat mencuba la yew.. ^_^

tuk my brother..
walaupun hang suka cari gaduh tapi hang baik
haku tak dak pa nak bagi kat hang, tunggu haku dapat gaji besaq sikit noh haha.
haku doa hang bertambah kaya *gaji naik* t hang boley bagi haku duit poket hikhik.
moga panjang umo..

nih kek nya 






sebenarnya kek tu kosong je
abang yang sulung baru balik dari cameron so we all amik strawberry tu buh dekat kek cantek sikit kan haha.

lastly..
happy birthday 23 bancik *kery* 17/11/11

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mY gEnG