Friday, January 14, 2011

pUjian meLemahkan..????

pujian melemahkan....??? betol ke???  http://www.emocutez.com
meh story2 kat sini...haha.
hari tu dalam kelas lecturer da cakap pujian ni boleh melemahkan seseorang.
macam ed sendiri la kan huhu.. bila dapat je carry mark tinggi mesti kena puji kan haha *pasan telebey la kan
so mula la malas nak study lepas tu..sebabnya konon2 ed dah pandai la subjek tu xpyah nak study lebey2. *terukkan huhu.
contoh lain.... 
hmM..bila puji orang lebey2 kemungkinan orang tu boleh jadi riak, bangga diri n sewaktu dengannya huhu.
bila dah terlalu perasan orang kat sekeliling pun naik menyampah tol tak..??? *nyampah sangat..ngeE~
so pe lagi kan...semua orang jauhkan diri larR. *cian plak huhu.
lagi contoh...
sape amik psikologi dia paham la....
perbualan seorang guru dengan seorang murid pra sekolah~
guru: siti, pe cita2 kamu nanti bila dah besar?
siti: saya nak jadi peramugari.
guru: kenapa kamu nak jadi peramugari?
siti: sebab kawan-kawan cakap saya cantek

kalau kita selalu puji sorang kanak-kanak cantek and budak tu pun memang terlalu perasan dia cantek kanak2 tu mungkin boleh menghadapi masalah psikologi semasa membesar.
masalah ini terjadi sekiranya kanak2 tu mengalami perubahan fizikal iaitu pada bahagian muka *berubah jadi xcentek la huhu. 
ciankan huhu....bahaya tu. 

ni pe yang ed dapat dari lecturer la....lau tak paham tanya la yang pakar ek haha. 


tapi pujian penting dalam pendidikan...!!! tambah2 pra sekolah. *puji untuk kebaikkan ler jangan lebey2.

http://www.emocutez.com

p/s dak2 GE: weh tol x pe yg org taip??? mn la tau slah info org nih. *cepat sgt lupa mcm 2 la haha

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mY gEnG