Sunday, December 18, 2011

Rambutan Masam


hye..moga sihat walafiat

haa korang tau tak or penah makan rambutan masam 
sapa orang kampung mesti tau *cakap je ngeE orang bandar jangan marah*
meh nak bagitau rambutan masam tuh macam mana.
korang penah makan tak rambutan yang isinya xlekang dari biji??
rambutan jenis tu lah yang best wat jeruk okeh.
lau kat kampung haku panggey rambutan masam lau rambutan jenis macam 2.
walaupun isi tak lekang dari biji tapi sedap sangat, lau dah masuk mulut mesti nak buh lagi dalam mulut hehe.
tak caye korang try la..
hari tu haku balik kampung..tengok2 da rambutan masam nih *tas pokok*
so pe lagi ajak mak kait la hehe.. *actually mak yang kait haku tak pandai kait huhu*
ikut ati nak amik banyak n banyak lagi tapi apa kn daya tak tercapai oleh galah hehe.
bila dah agak banyak tuh masti lah tak larat makan kn..
so mak haku pun amik bawak balik buat jeruk rambutan masam *tak nk membazir*


okeh ni cara wat jeruk muktan masam *rambutan masam*

1- buh rambutan masam dalam bekas n buh garam agak2 la lau banyak muktan tuh banyak la garam tuh ok.



2- buh ayak *air* la..pasti kan semua mauktan tuh tenggelam dalam ayak. 



3- tutup bekas tadi n tunggu hasilnya.. 



nak tau hasilnya...kena la tunggu hehe.

tak sabar nak santap jeruk muktan..nyummy lah !

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

mY gEnG